KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Gorisar JoJobei
Country: Maldives
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 4 February 2014
Pages: 117
PDF File Size: 20.38 Mb
ePub File Size: 9.7 Mb
ISBN: 444-3-36237-521-3
Downloads: 92600
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Voodoozuru

Sesiapa yang melanggar syarat tersebut akan didenda tidak melebihan RM atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya. Cerita Yang Mengiringi Harimau Malaya. Pada Disemberbadak sumbu sumatera betina yang terakhir dilaporkan sakit dan beberapa pihak sedang bertukus lumus untuk menjaganya. Selain itu,hutan-hutan yang diterokai menyebabkan tanah yang dilindungi terdedah kepada pelbagai bencana alam.

Selain daripada bencana alam, manusia juga menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. Orang Utan adalah antara haiwan yang paling bijak di dunia, mereka dapat menggunakan pelbagai alat yang kompleks dan membina sarang dengan menggunakan kayu dan daun.

Lelaki kepupusxn yang didedahkan kepada bunyi bising akan lebih ketara pengurangan sensitif pendengaran berbanding dengan sejawat yang tidak terdedah dengan bunyi bising walaupun perbezaan usia mereka tidak ketara. Sebenarnya, isu peningkatan suhu atau pemanasan terjadi disebabkan pelbagai faktor.

TINGKATAN 1- KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA

Hal ini demikian kerana hutan berperanan untuk menyerap gas karbon dioksida dan membekalkan gas oksigen kepada hidupan di muka bumi. Please enter your name here. Daripada Wikipedia, ensiklopedia fzuna. Oxford University Press, New York.

  CANON IP4950 PDF

Kepupusan flora dan fauna /Wahida Abdullah. – National Library

Selain itu, pencemaran udara akan menyebabkan hujan asid berlaku. The problem of avian extinctions. Oleh itu, kita perlu mengubahkan cara berfikir florx sikap kita sendiri dengan menyedari pencemaran udara akan mendatangkan banyak kesan-kesan negatif yang merosakkan alam.

Please enter your comment! Penggurunanpembasmian hutandan penjejasan terumbu karang masing-masing merupakan jenis-jenis kemusnahan habitat yang boleh dialami oleh gurunhutandan terumbu karang.

Di Sabah, gajah ini kerap dijumpai di sekitar Sungai Kinabatangan. Justeru, menurut kajian ini, penukaran hutan kepada tanah pertanian ialah perubahan kegunaan tanah utama yang menyebabkan pembasmian hutan tropika. World Resources Institute, Washington, D. Kesan-kesan yang disebabkan oleh pencemaran udara ialah menjejaskan kesihatan manusia.

Apabila penggunaan tenaga dapat dikurangkan, sumber asli faunz digunakan untuk menjana tenaga dapat dikurangkan. Kesan bunyi bising pada kehidupan haiwan adalah kemusnahan habitat dan seterusnya mungkin akan menyebabkan kepupusan pada golongan haiwan tersebut.

Kemusnahan habitat

Habitat Isu persekitaran Pemuliharaan. Selain dari keseimbangan alam, kita juga sering diancam oleh bencana alam.

Seterusnya ialah penipisan lapisan ozon- Gas Klorofluorokarbon CFC yang digunakan dalam peti sejuk dan aerosol bertindak balas dengan lapisan ozon dan kwpupusan menipiskannya. Hasilnya, yang diberi sebagai peratusan kajian kes yang mana setiap parameter mewakili faktor penting, memberikan pengutamaan kuantitatif bagi punca-punca langsung dan tidak langsung yang mana paling penting.

  COSMETOLOGIA DE HARRY PDF

Bekantan, monyet belanda atau gauna Nasalis larvatus merupakan sejenis monyet yang mendiami pokok dan endemik di pulau Borneo. Kesimpulannya, pencemaran bumyi akan menberi kesan buruk kepada kehidupan manusia dan juga kehidupan haiwan.

Langkah-langkah lain boleh juga dilakukan seperti penanaman hutan semula, kitar semula, kempen flroa dan penggunaan sumber tenaga yang mesra alam. Pemilik kilang membebaskan gas-gas beracun ke udara kerana ingin mendapatkan keuntungan yang lebih dan tidak mahu membazirkan duit untuk menapiskan gas-gas tersebut. Penangkapan ikan secara besar-besaran akan menyebabkan terumbu karang menjadi pupus.

Walaupun hal ini tidak boleh diatasikan dalam sekelip mata, tetapi dengan kerjasama daripada pelbagai pihak masalah pencemaran udara dapat diatasi.

Kaladevi’s Blog | Pendidikan Moral | Page 3

Hal ini menyebabkan pembiakan ikan tidak aktif dan akhirnya bilangan ikan akan semakin berkurangan. Akhir sekali, sayangilah alam sekitar yang telah dicipta oleh tuhan. Dengan cara ini, pembebasan gas rumah hijau ke atmosfera dapat dikurangkan.

Dari segi psikologi, pencemaran bunyi mampu menyebabkan gangguan komunikasi antara manusia, gangguan tidur dan menjejaskan kestabilan mental iaitu pemikiran dan pemusatan perhatian susah dilakukan.

Hal ini akan menyebabkan berlakunya peningkatan suhu dunia.

Sayangilah dunia kerana hanya kita yang boleh merawat dunia.